Clethrionomys glareolus, hraboš poľný

Kmeň: Chordata - Trieda: Cicavce - Poradie: Rodentia - Rodina: Cricetidae

Bank Vole, Clethrionomys glareolus

Bank Voles, najmenší druh hraboša pôvodom z Británie, sú zaneprázdnené malé hlodavce, ktoré nezimujú. Celý rok si zháňajú potravu po tuneloch pretláčaných trávami a inou hustou vegetáciou a sú dobrými plavcami, ktorí v prípade potreby dokonale dokážu prekonať zatopené priekopy a potoky. Možno za tento aktívny životný štýl zaplatia, pretože Bank Voles bežne nežije viac ako dva roky.

Identifikácia

Bankové hraboše majú malé zaoblené uši a zaoblené tváre. S typickou dĺžkou tela 10 cm a chvostom, ktorý pridáva ďalších 6 cm, sa Bank Vole od poľného hraboša ľahko odlišuje bohatšou červenohnedou srsťou na chrbte. Spodná strana je špinavo šedej farby.

Distribúcia

Bank Voles sa nachádzajú v celej Británii. Nepochádzajú z Írska, ale nachádzajú sa na juhozápade, kde boli omylom zavedené v 50. rokoch. Na ostrove Skomer, pri pobreží Pembrokeshire v západnom Walese, je veľmi veľká forma (asi dvojnásobná ako veľkosť banky Bank Voles v pevninskej Británii a známa ako Skomer Vole) prítomná už stovky rokov.

Okrem ďalekého severu a extrémneho juhu sú hraboše hrabošské zaznamenané v celej kontinentálnej západnej Európe; vyskytujú sa aj v niektorých častiach Ázie.

Kŕmenie

Orechy, semená a bobule sú ich základnou stravou, ale hraboš poľný bude papať aj korene a cibule divokých kvetov. Niekedy je vidieť, ako lezú na lieskové stromy, keď orechy dozrievajú koncom leta a začiatkom jesene, a nazbierajú si viac, ako môžu zjesť, a ukladajú si zásoby potravy do malých otvorov, ktoré vykopávajú v bankách.

Dravosť

Sovy a iné dravé vtáky, ako aj cicavce lovia na Bank Voles a ich jedinou únikovou taktikou je zostať čo najviac skrytý v tuneloch, ktoré vytvárajú na alebo tesne pod povrchom v hustých trávnatých porastoch a iných zamotaných vegetácia, často na okrajoch lesov alebo vedľa živých plotov.

Chov

Na jar a v lete hraboš poľný hniezdi v malých otvoroch lemovaných trávou, kožušinou, perím a machom pod stromami, kríkmi alebo živými plotmi. Produkujú zvyčajne tri až päť vrhov za rok, pričom vo vrhu je až osem mláďat. Mláďatá sú do troch mesiacov nielen sebestačné, ale aj schopné sa množiť! Dravosť sa nevyhnutne zvyšuje, keď sa mladí a neskúsení vydajú hľadať potravu; Keby to tak nebolo, určite by sme videli oveľa viac hrabošov (a oveľa menej lieskových orieškov!).

Poďakovanie

Táto stránka obsahuje obrázky, ktoré láskavo prispel Will Bown.


Dúfame, že vám tieto informácie boli užitočné. Ak je to tak, sme si istí, že by vás potešili aj naše knihy o divočine a kvetinách Algarve. Kúpite ich online tu ...