Corvus corax, Raven, identifikačný sprievodca

Kmeň: Chordata - Trieda: Aves - Poradie: Passeriformes - Čeľaď: Corvidae

Identifikácia - distribúcia - životný cyklus - potraviny - dravce - referenčné zdroje

Corvus corax, Havrany s mláďatami

Identifikácia

Vo veľkých kŕdľoch, ako sú napríklad veľmi spoločenskí havrani, sa zriedka vyskytujú, s havranmi sa častejšie stretávajú v pároch. S dĺžkou tela asi 65 cm a typickým rozpätím krídiel 140 cm sú Havrany úplne čierne a majú ťažké zobáky a dlhé klinovité chvosty. Hniezdisko na skalnej rímse, ktoré si vybrali títo Ravens, najväčší členovia rodiny vrán, je typické pre tento druh.

Havrany v mytológii

Existuje mnoho historických a mytologických odkazov na Havrana, takmer všetky s tmavými konotáciami. Hovorí sa, že ak by havrani opustili londýnsky Tower, potom by padla korunná monarchia alebo možno štát). V naratívnej básni Edgara Alana Poea Havran, jeden z týchto vtákov, tradične spájaný so stratou a smolou, hovorí s mladým mužom, ktorý narieka nad stratou svojho milovaného Lenora. Medzi mnohými mrazivými líniami sú tieto: „ Povedz tejto duši so zármutkom, ak vo vzdialenej Aidenne zovrie svätú dievčinu, ktorej anjeli dajú meno Lenor ...“ Havran Quoth „Nevermore“. V priebehu básne sa mnohokrát opakovalo proroctvo.

Corvus corax, Raven

Distribúcia

Tohto pôsobivého vtáka možno pozorovať na celej severnej pologuli. Havran je vták žijúci vo väčšine Britov. Najvyššia koncentrácia je na západe a severe a je ich dostatok najmä v západnom Walese, kde napriek tomu, že sa objavujú hlavne solitérne alebo vo dvojiciach, občas vidíme až 15 z nich krúžiť nad hlavou. Ich hrdelné škrekotanie sa rozlieha po údoliach. Havrany môžu tiež vyprodukovať množstvo ďalších zvukov, vrátane praskavého zvuku, ako je zvuk korku odstráneného z fľaše. V zajatí sa uvádza, že napodobňujú ľudský hlas.

Jedlo

Aj keď sú zdochliny a malé cicavce ich základnou stravou, Havrany budú tiež jesť vajcia, červy a dokonca aj ovocie a obilniny.

Predátori

Pre svoju veľkú veľkosť majú Havrany málo prirodzených predátorov; niektoré dravé vtáky sa však snažia ukradnúť vajcia a dospelí havrani si svoje hniezda urputne bránia pomocou svojich ostrých zobákov a pazúrov.

Životný cyklus

Hniezdo je vyrobené z tyčiniek a je vyložené trávou a ovcou vlnou. V zalesnených údoliach a ďalších nížinných oblastiach budú hniezdiť aj na veľkých stromoch. Samica Raven znáša tri až sedem hnedo-škvrnitých, bledomodro-zelených vajec, ktoré inkubuje až tri týždne. Mláďatám zvyčajne trvá päť až šesť týždňov, kým sa dajú na útek, počas ktorých ich obaja rodičia kŕmia. Rodina zvyčajne zostáva pohromade, kým mladí nemajú sedem alebo osem mesiacov.

Aj keď je známe, že v chránenom prostredí, ako je napríklad Tower of London, Ravens žije až 40 rokov, vo voľnej prírode je ich typická dĺžka života 10 až 15 rokov.

Stav ochrany

Nehrozí.

Referenčné zdroje

Clive Viney & Ray Tipper (2. vydanie, 2016) Algarve Wildlife, prírodný rok , prvá príroda

BirdLife International. 2017. „Corvus corax (zmenená verzia posúdenia z roku 2016)“. Červený zoznam IUCN ohrozených druhov

Poďakovanie

Táto stránka obsahuje obrázky, ktoré láskavo prispeli Will Bown a Melvin Gray.


Dúfame, že vám tieto informácie boli užitočné. Ak je to tak, sme si istí, že by vás potešili aj naše knihy o divočine a kvetinách Algarve. Kúpite ich online tu ...